ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΠΙΡΙΜΠΑΣ

 

Στο άρθρο μας θα σας περιγράψουμε τους βασικότερους κανόνες στη μπιρίμπα με σκοπό να είστε σε θέση να ξεκινήσετε άμεσα το παιχνίδι σας. Επιλέξτε μία αίθουσα από αυτές που σας προτείνουμε και μην αφήνετε στιγμή να πηγαίνει χαμένη. 

Σε μία παρτίδα μπορούν να λάβουν μέρος από 2 μέχρι 4 άτομα. Αρχικά ο παίκτης πρέπει να επιλέξει το όριο του τραπεζιού που θα παίξει. Έχοντας πληρώσει το αντίστοιχο αντίτιμο παίρνει τη θέση του στο τραπέζι και περιμένει να μοιραστούν τα φύλλα. Κάθε παίκτης θα πάρει από έντεκα φύλλα και μία κάρτα θα ανοιχτεί στο κέντρο του τραπεζιού αποτελώντας την στοίβα απόρριψης των φύλλων. Επιπλέον θα μοιραστούν στην άκρη του τραπεζιού ακόμα έντεκα κάρτες για κάθε παίκτη όπου θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ξεκινήσει το δεύτερο σκέλος μίας παρτίδας. Τα έξτρα αυτά φύλλα είναι γνωστά στους παίκτες με την ονομασία ‘’μπιριμπάκι’’ ή ‘’κουτί’’. Η εξέλιξη της παρτίδας χωρίζεται σε δύο σκέλη όπως προαναφέραμε. Στην πρώτη φάση ο παίκτης θα πρέπει να ταιριάξει τις κάρτες που έχει στο χέρι του σε ομάδες των τριών ή περισσοτέρων χαρτιών μέχρι να τις ξεφορτωθεί όλες. Στο σημείο αυτό ξεκινάει η δεύτερη φάση όπου ο παίκτης που έχει καταφέρει να συνδυάσει όλες τις κάρτες του, θα πάρει τις 11 επιπλέον που τον περίμεναν από το αρχικό μοίρασμα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρει ο παίκτης να ταιριάξει όλες τις κάρτες του έχοντας όμως σχηματίσει τουλάχιστον μία επτάδα φύλλων, τη λεγόμενη biriba.

Ας δούμε όμως και κάποιους επιμέρους kanones που θα συναντήσετε στο παιχνίδι σας. Στην τράπουλα περιλαμβάνονται τα τζόκερ που μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε φύλλο, ενώ τα 2αρια υπολογίζονται και αυτά ως μπαλαντέρ. Περιορισμός για τη χρήση των μπαλαντέρ είναι το ότι δεν μπορείτε να βάλετε δύο στον ίδιο σχηματισμό εκτός και αν χρησιμοποιηθούν στην κανονική τους σειρά. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε μία τριάδα με Α μπαστούνι, 2 μπαστούνι και ένα ακόμα μπαλαντέρ. Όσον αφορά τους συνδυασμούς των φύλλων έχουμε να επισημάνουμε τα εξής. Όταν πρόκειται να σχηματίσετε μία ομάδα ίδιων φύλλων (πχ εφτάρια ) δεν παίζει ρόλο το χρώμα τους. Όταν όμως κάνετε ένα σχηματισμό φύλλων στη σειρά τότε θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο χρώμα (όλα δηλαδή μπαστούνια).

Οι παίκτες έχουν το δικαίωμα όταν έρθει η σειρά τους να επιλέξουν αν θα τραβήξουν φύλλο από την κλειστή στοίβα ή θα πάρουν  όλες τις κάρτες από την στοίβα απόρριψης. Έχετε το δικαίωμα να κατεβάσετε στο ταμπλό όλους τους συνδυασμούς που έχετε σχηματίσει ή να τους κρατήσετε κρυφούς ανάλογα με τη στρατηγική που ακολουθείτε. Για να παίξει ο επόμενος παίκτης θα πρέπει να ρίξετε ένα φύλλο στη στοίβα απόρριψης. Αυτό θα σημάνει πως έχετε ολοκληρώσει τη σειρά σας.

Ο νικητής προκύπτει όταν ένας παίκτης συμπληρώσει ένα προκαθορισμένο αριθμό πόντων ή συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σε μία σειρά παρτίδων. Το μέτρημα γίνεται στο τέλος κάθε παρτίδας και θετικά μετράνε όσα φύλλα έχετε προλάβει να κατεβάσετε στο τραπέζι ενώ αρνητικά όσα κρατάτε στο χέρι σας. Εδώ θα βρείτε περισσότερα άρθρα για στρατηγική και κόλπα που θα σας χαρίσουν τη νίκη στη μπιρίμπα.